dilluns, 10 de juny del 2013

Dones i joves


Els canvis que van apareixent en les societats tenen determinats signes que els identifiquen en cada moment. Dèiem i diem que la cultura, en totes les èpoques i en tots els llocs, ha estat determinada majoritàriament  per una part petita del conjunt de persones integrants dels pobles corresponents. I aquesta part està formada d’una manera gairebé absoluta pels mascles adults. Van començar sent protectors, van evolucionar cap a dominadors i han acabat sent opressors. 

Dos dels signes més notables de modernització de les cultures són precisament l’increment de participació per una banda de les dones i per l’altra dels joves. Tant unes com els altres sempre hi han estat presents a totes les societats com actors secundaris. Ara unes i altres volen ser protagonistes.

Que els joves són protagonistes dels moviments de transició cap a la modernitat als països del sud i de l’est del mediterrani no hi ha cap dubte, tot i que els és difícil definir i concretar cap on volen anar, tenen molt clar d’on volen marxar.

L’altre signe de maduresa d’una societat ja més avançada culturalment però endarrerida políticament, com és la nostra, és la participació de la dona en els afers públics.

Voldria citar a quatre dones del nostre petit país, que sense procedir de partits polítics, ni de mitjans de comunicació més o menys dominants, i deixant de banda què defensen i com ho defensen, ni d’on provenen, són un reconfortant i convincent argument de clara modernitat de la nostra societat:

Muriel Casals, Carme Forcadell, Ada  Colau i Teresa Forcades.

Segurament hi ha molts més casos, però amb aquests quatre solament, podem els catalans tenir la convicció de pertànyer a una societat que vertebra un país, que compleix totes les condicions per ser lliure.

Els politics són necessaris, però no són la força principal dels moviments dels pobles. Els polítics són vulnerables, poden ser destruïts amb certa facilitat però  per destruir un poble només hi ha un mètode: la guerra, i actualment sabem que aquest mètode no es pot aplicar.

10 de juny de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada