Res ha canviat. La profunditat del conflicte -Espanya/Catalunya- és la mateixa avui que fa deu, vint o setanta anys. Els alts i baixos s’han produït al llarg de molt temps (segles?), i cap tant terrible com el llarguíssim episodi anomenat franquisme.
Com que aquest “episodi” jo l’he
viscut en la seva totalitat i amb la màxima intensitat, però no amb plena
consciència mentre el vivia, em sento no solament justificat sinó obligat a
denunciar que la ideologia dominant actual envers Catalunya és franquisme sense Franco. La diferència
aparentment és molt gran a la cara externa de la realitat, perquè un
crim sense criminal sembla impossible, però el fons del problema -ideologia, interpretació
de la història, mentalitat, etc.- és immutable. O gairebé.
Situacions i actuacions com les de la monarquia des de fa anys o dels òrgans judicials suprems des de sempre –per citar institucions NO sotmeses als partits polítics ¿? Així com la convicció d’un grau d’animadversió generalitzada a tot signe de catalanitat, ens empeny a intentar entendre la raó històrica d’aquesta realitat.
Donant una mirada molt superficial al món no costa gens trobar situacions similars en el fons i molt diferents a la superfície: tibetans, uigurs, (respecte a Xina) Donetz i Luganks, (respecte Ucraïna) o Ucraïna (respecte Rússia), etc. etc. per citar els que avui estan a primera pàgina dels diaris , que mostren en primer lloc l’existència d’aquesta animadversió entre pobles i en segon lloc l’aprofitament que en fan d’aquest sentiment, els poders dominants a un i l’altre costat del món, per portar l’aigua al seu molí, sense mirar si l’aigua és pudenta i el molí és de vent, d’aigua o de sang.
I aquí, com dic al títol de l’article, em quedo encallat.
13 de setembre del 2023.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada