dissabte, 16 de novembre del 2019

A qui responsabilitzarà la Història?


Per barbaritats que fessin Robespierre i companyia, la culpa que comencés tot el procés anomenat revolució francesa ningú dubta que la tingué totalment la monarquia francesa  i tota la resta  de l’aristocràcia.

Per brutal que fos -que ho va ser- la revolució russa, la responsabilitat que tot allò comencés tothom diu que fou del Tsar i del tsarisme despòtic i esclavista.

Quan existeix un conflicte -gran o petit- entre dos grups humans, la responsabilitat  que no es resolgui pacíficament i racionalment és d’aquella part que té el Poder.

Molt recentment  235 intel·lectuals han fet públic un manifest demanant que “després de la sentència s’han produït aldarulls al carrer que fan necessari un diàleg entre”…

Els agraïm molt l’interès i la bona voluntat. A mi, que no sóc del seu gremi, m’agradaria molt saber si aquesta  necessitat de parlar la genera, segons els firmants els aldarulls  o bé la sentència. És a dir l’efecte o la causa.

I si la responsable és la causa -és a dir la sentència- és del tot necessari voler saber  què l’ha produït.
Qui impedeix una revolució pacífica, acaba provocant una revolució violenta. Kennedy.

Tenir a la presó un sol dia a un home pacífic i innocent és una violència superior a cremar mil contenidors. És una vulneració flagrant dels drets humans, i que jo sàpiga ningú ha parlat mai dels drets dels contenidors.

Repeteixo: gràcies 235. No us quedeu amb aquest primer pas. Feu honor al qualificatiu d’intel·lectuals volent saber més. I si ja ho sabeu, teniu una certa obligació de no callar, per no ser còmplice passiu de la violència.

Moltes gràcies i perdoneu l’expressió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada