dissabte, 16 de maig del 2020

Farmacèutiques i armamentístiques.


Les dues són empreses capitalistes. És veritat, però una fa eines de matar i l’altra eines de curar. La diferència és més que considerable, és infinita. Per què tenen més mala premsa les empreses farmacèutiques que les d’armes?

Certament el capitalisme té tares profundes i fa necessària  una depuració. Es farà.

La guerra, en canvi, és una pura aberració, molt més  vella que el capitalisme, i desgraciadament  utilitzada per capitalistes i anticapitalistes. Universal i de tot temps.

Per cada monument que hi ha al món dedicat a un metge o similar n’hi ha milers dedicats a militars o similars. 

Des de Gengis Kan a Napoleó. Des de l’estepa primària de Mongòlia fins als súmmum de la cultura europea de París.

Qui pot donar lliçons a qui…?

La guerra no és un art, per més que ara s’hagi posat de moda citar Suntzi el xinès que fa 2500 anys ho deia. La guerra és el principal error monstruós que totes les civilitzacions han comès.

Fins que no s’eradiqui  aquella dita romana “si vis pacem, para bel.lum” de la profunditat del conscient i de l’inconscient humà -i falta molt temps per fer el primer pas- mentre es continuïn exaltant les virtuts del guerrer oblidant la brutalitat inherent…

Sorprèn que sigui l’espècie humana, de la qual estem tan orgullosos de  pertànyer, l’única espècie animal dedicada amb tan entusiasme a autodestruir-se i a sobre gloriar-se’n.

Amb  la meva infantil innocència de vell, m’agradaria pensar que estaria bé, aprofitar les característiques de l’actual pandèmia per començar a pensar en tot això.

Diguem que la pandèmia:

És universal. Tota la humanitat està amenaçada.

És equitativa. Tracta a tothom  igual.

És assassina i cruel. No té cap compassió.

Respecta més els joves que els vells.

Posa nerviosos a tots els governs del món.

No molesta ni animals ni plantes.

…I unes quantes qualitats més, que no m’atreveixo a escriure per no ferir sensibilitats.

Doncs, au, pensadors de tot el món, de totes les ciències, de totes les ideologies, de totes les religions, agafeu un paper en blanc  i encapçaleu-lo: Pandèmia/Guerra, i a veure que en surt.

I sobretot seguint  l’anàlisi útil per a cada país i cada circumstancia històrica, d’atacar la primera pedra del seu camí que impedeix avançar correctament, suggeriria a la primera potencia mundial que esborrés del seu tarannà mental  l’actitud mental que respon a la paraula agressivitat. Quan ets massa poderós, la suposada autodefensa es converteix gairebé sempre en violència agressiva.

Americans, benvingudes les vostres farmacèutiques per capitalistes que siguin, poseu en quarantena les vostres armamentístiques, per defensives que semblin.

I darrera dels americans tots els altres.

Que el maleït coronavirus ens doni un cop de mà.

16 d’abril de 2020.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada