dijous, 28 de maig del 2020

Sortirem més forts.


Més forts, més units? I jo que em pensava que en sortiríem més justos, més lliures, més savis, més sans, més solidaris i fins i tot més ecològics.  

Més forts, qui? No em feu fer la llista, llarguíssima llista de miserables, famolencs, perseguits, víctimes dels que ja són forts i que encara diuen que ho seran més.

Per sort -n’estic convençut- no en sortiran més forts sinó tot el contrari i ho saben. Potser no en surtin més savis ni més justos, però sí més atemorits.

Més units?  Reunió de pastors, ovella morta. Però reunió de pastors que han perdut la meitat del ramat, ball de bastons i ovelles vives.

N’hi hauria prou potser, que si en comptes de donar la culpa a l’altre com a molt probablement  passarà, fessin l’exercici d’humilitat suficient per seguir un vellíssim consell que va fer Comenius cap allà l’any 1640:

“Llumeners d’Europa, barons doctes, piadosos i eminents. Déu vos guard.”

“Veieu què proposem! Fer una consulta universal: és a dir fer-la de la manera més universal i solemne, des de la creació del món... En efecte, mai fins ara, des de la degeneració de les coses, no s’ha apoderat de les ments humanes un estupor tan gran que no hagin lamentat i deplorat llurs mals, en qualsevol edat, poble o situació, no hagin desitjat i intentat amb totes les forces alguna millora.”

Les paraules sonen antiquades, el mal del que parla no és ben bé el mateix, però la humanitat a qui es dirigeix pateix els mateixos abusos, injustícies, fams i misèries que l’actual.

Fa poc ha aparegut en escena un grup  autoanomenat Internacional progressista, proposat per Bernie Sanders i Gianis Varufakis que ja ha aconseguit adhesions de noms d’activistes de Tunísia, Brasil, Micronèsia, India, Sud-àfrica, Egipte, Nigèria, Kenia,  i uns quans països més. Benvingut sia.

També seria bo que els progressistes nostres i del país veí de sota, fessin l’esforç d’aprofitar l’ocasió per analitzar amb la major llibertat d’esperit que puguin, quin és el major obstacle que troben uns i altres, per progressar adequadament. Segurament descobriran que és el mateix obstacle per als dos països.

I, per favor sr. Iceta, deixi de dir bestieses.

28 de maig de 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada