dimecres, 28 d’agost del 2019

Què ha canviat?


En origen, naturaleza y conducta el régimen de Franco, es un régimen de carácter fascista, impuesto al pueblo español por la fuerza, gracias a la ayuda de la Alemania nazi de Hitler y la Italia fascista de Mussolini.

Declaració de la assemblea de  les Nacions Unides el 12 / 12/ 1946.

Franco va morir al llit, amb totes les atencions mèdiques, religioses, socials i emocionals tres dècades més tard d’aquesta declaració. I altres tres dècades llargues després continua enterrat amb tots els honors al bell mig del país al qual va aniquilar moralment, econòmicament, intel·lectualment i políticament.

Què ha canviat a Espanya? Tot i res. Ha canviat tot allò circumstancial però res essencial. Han canviat gairebé totes les persones i no han canviat gairebé cap de les idees.

O bé és que això només és un miratge dels que mirem el paisatge des del  llunyà nord-est de la península?  Som curts de vista, una mica sords o poc llegidors?  És posant-nos ulleres mal graduades, altaveus ensordidors, o lectures obligades, que hi veurem, hi sentirem o pensarem al  gust de l’Espanya oficial, a qui li costa tant canviar el moll de l’os de la seva identitat?

Potser no vol canviar. Potser no pot. Potser no sap com fer-ho. Potser no vol  saber-ho. O bé potser -i això és el que  fa més angúnia- vol no saber-ho.

I de cop i volta els catalans vam perdre la por. No som ni més bons, ni més intel·ligents, ni més generosos, simplement mirem el panorama des de lluny i el volem estudiar des de fora. Per entendre’l millor i si ho accepten, com sentim veus que ho demanen, donar un cop de mà.

Cal que els fem entendre que si anem pel món amb els open arms és per abraçar a qui ho necessita i que no entenem que com a resposta enviïn un magnífic guerrer tan  audaz.

Potser tenim pa a l’ull, els catalans, o potser no ens volem mocar amb mitja màniga, però és  evident de tota evidència que aquí ho tenim clar, fins i tot les dues grans dames catalanes (La Caixa i La Vanguardia) que veuen  que la seva reputació entra en zones pantanoses volent mantenir els dos ciris encesos, aquells que l’evangeli diu que nanai.

És a dir…

28 d’agost de 2019.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada