dimarts, 12 de juny del 2018

Animadversions i discrepàncies.


Negar que hi ha animadversió entre catalanitat i espanyolitat no condueix a res. No acceptar una gran discrepància en la forma d’entendre la realitat social és inútil.

Cal acceptar que la relació política entre Espanya i Catalunya ha estat de dominador/dominat, i al mateix temps  que la relació entre poders econòmics dels dos últims segles no tenia aquest signe.

Per entendre millor la gran distància ideològica entre aquestes dues realitats escoltem un discurs de Fernández de la Mora, cofundador amb Manuel Fraga d’Alianza Popular, ànima del futur PP, reivindicant l’Estat Franquista <<…motor del máximo avance del pueblo español, ya que ha sido el protagonista de la revolución industrial, de la transformación de una sociedad proletaria en otra de clase media y del salto desde el anlfabetismo hasta la universidad masificada... Venimos de un pasado que ha sido el mas renovador de nuestra historia contemporánea...>>>

És força probable que hi hagi un alt tant per cent d’espanyols que estiguin d’acord amb aquesta afirmació fins i tot entre els que van ser víctimes de la brutalitat franquista i que tot i deplorar els mètodes, accepten els resultats. Especialment la reforçada unitat d’Espanya.

També és segur que una enorme majoria de catalans  condemna  radicalment la dictadura i afirma que tots els seus resultats  van ser profundament negatius per a Catalunya en tots els camps. L’afirmació que el franquisme “ha sido el protagonista de la revolución industrial“ a Catalunya sona  a acudit de l’Eugenio, però vés a saber si a moltes parts d’Espanya sona a veritat.

Aquest abisme entre el judici expressat per una o altra ciutadania posa en evidència com dèiem al principi l’enorme discrepància a entendre la realitat política del país, com demostra que mentre a Espanya el PP obtenia majories absolutes, a Catalunya li costava superar un trist 15 %.

Mirem el paisatge i quin temps fa:

60 intel·lectuals espanyols acaben de publicar un manifest  reclamant una “reforma constitucional  de carácter federal para  acomodar las justas reinvidicaciones  nacionales de diversos territorios …”

Des de Vallecas a Navarra  estan sortint  demandes populars de consultes  sobre Monarquia/ República.

Els ministres Borrell i Batet es contradiuen l’un amb l’altre i cadascun amb si mateix, i reben bufetades des dels dos costats.

La folklòrica reina Letizia (amb falta d’ortografia inclosa) ajuda, tant com pot, a tots els republicans del país…

Reitero. Ni por ni pressa. Mirem amb atenció els signes dels temps, escoltem cap on bufa el vent…

11 de juny de 2018.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada