divendres, 14 de setembre del 2018

Ús de la força.


És de manual des de ja fa segles que per resoldre conflictes entre grups humans cal usar la força. Però també fa molts anys que sabem que la pitjor decisió del poderós és usar una força insuficient. Causa grans desastres, dolor i morts i acaba perdent.

Històricament se sap que això passa perquè des del punt de vista del poder no s’ha sabut o no s’ha volgut valorar la resistència del contrari.

Napoleó, se sabia invencible, immensament més poderós que la miserable Rússia tsarista, però no va saber valorar el poder del que després en van dir general hivern. El desastre va ser monumental.

Hitler, no va entendre mai, que a l’altra riba del canal hi havia un  personatge tan tossut com ell, però situat a la banda bona. Per cert que,  era Churchill qui deia que l’error no era usar la força sinó  una força insuficient, com va patir ell mateix a l‘Índia.

Sunzi al seu Art de la guerra, escrivia fa 2400 anys:

“Per esbrinar la situació vertadera cal avaluar les forces respectives, d’acord amb cinc factors, el primer és la força moral, que vol dir l’harmonia entre el poble i els seus governants.”

 Aquell, per poderós que sigui, que  no vol conèixer l’adversari, les seves raons o les seves conviccions, que el menysprea perquè l’ignora, que ni vol ni sap escoltar, farà ús d’una força insuficient creient que en tindrà de sobres.

La història li diu a l’estat espanyol que sempre ha vençut totes les rebel.lies del poble català, fos quina en  fos la causa. Doncs ara serà igual, pensen.

Aquest és l’error majúscul que comet la ideologia dominant a Espanya. Perquè l’única força suficient  que ha usat sempre per resoldre el conflicte, ha estat l’exèrcit i  aquest instrument  avui no el pot fer servir.

Han posat en marxa l’eina mal anomenada justícia -fiscal, jutge, policia- sense dubtar de la seva eficàcia.

Ara constaten esverats, per una banda, que no solament no  han eliminat la rebel·lia, sinó que va en augment i que per altra banda han perdut el control de l’eina que seguirà fent tan de mal com pugui, creient que compleix les ordres superiors que ha rebut del seu déu.

Deia fa poc el ministre d’exteriors senyor Borrell que dedicava la major part dels seus esforços a Europa en revertir (sic) les accions polítiques de la Generalitat. És a dir que l’estat espanyol s’està defensant como gato panza arriba, que dirien ells.

Per si no tenien prous maldecaps; màsters, valle de los caidos, monarquia amb reis de copes... deia que si tenien mals de ventre, va i el passat dia onze  omplen l’avenida del  Generalisimo, desde el paseo del General Mola hasta mas allà de la plaza  Calvo Sotelo, (quins noms tan gloriosos) amb menys d’una dotzena de centenars de milers -un milió només són deu centenars de milers-  de ciutadans.

Allò que us deia, ni por ni pressa. Deixem que vagin cometent errors.

I treballant perquè arribi el dia que tots els poderosos del món entenguin que l’error és utilitzar la força .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada