dissabte, 28 de setembre del 2019

Senyor Iceta.


Nova York, CNN. Entrevista en castellà a Pedroooo Sánchez.

Entrevistador: ¿Franco sigue ocupando un lugar central en la vida española?

Sánchez. A mi me gusta reivindicar la España de la segunda República que defendió derechos y libertades, mancillados por la dictadura franquista... que fueron recuperados por la Constiticion del 78 y la monarquia parlamentaria.

…és a dir, la resposta a la pregunta de l’entrevistador és; SÍ. Franco i el franquisme, està al centre. No se n’ha mogut .

Qui va triar al rei? Qui va dirigir la redacció de  la constitució? Qui va coaccionar  el vot de la gent?

He ressaltat allò de mancillados perquè em sembla un sarcasme d’una crueltat només atenuada per l’estupidesa. I ressalto també recuperados perquè em sembla una estupidesa generada per la crueltat.

S’ha dit i s’ha repetit tant que fa angúnia repetir-ho. El franquisme impregna profundament la política espanyola avui dia. Allò que anomenem franquisme no és més que una fase aguda -terriblement aguda- d’un conjunt de característiques que qualifiquen la manera de pensar i d’actuar en política de la classe dominant espanyola al llarg de segles. Autoritarisme, sectarisme, dogmatisme i centralisme.

Característiques lleugerament atenuades amb el pas del temps però sempre amb dècades de retard.

Senyor Iceta, tot i sabent que en l’àmbit de la política s’admet que una persona intel·ligent digui bestieses  o que un home honest digui mentides, i sabent que vostè és honest i intel·ligent, seria bo que un dia d’aquests quan es trobi en privat amb el Sr. Sánchez enmig de roses, (per cert informi’l que el dia de la rosa per aquests vorals és el dia de sant Jordi), li recordi que la C de psc, vol dir català i no caragirat.

Expliqui-li què vol dir atzucac. Quan ho hagi entès -en privat tot s’entén millor- aclareixi-li que quan  el carreró sense sortida és més ample que el passeig de Gràcia i més llarg que la Diagonal deixa de ser un atzucac per convertir-se en… aquí deixo a la seva reconeguda dialèctica senyor Iceta, la paraula adequada per fer que  Pedroooo   baixi del burro.

Senyor Iceta, si us plau, faci-li entendre que no n’hi ha prou en desenterrar una mòmia, cal condemnar radicalment tot allò que significa,  cal netejar a fons la seva herència, cal buscar la veritat i tota la veritat. Digui-li  que si ho intenta ens tindrà  al seu costat. Vostè sap perfectament que el moviment independentista és un exemple extraordinari de pacifisme, vostè  sap perfectament que Catalunya té tot el dret a decidir el seu futur, vostè sap perfectament que Catalunya aconseguirà tenir un estat propi, vostè pot triar què vol que digui la història…

Perdoni els sarcasmes, però sempre són preferibles a les grolleries ciutadanes o a les mentides tertulianes.

Faci un esforç, senyor Iceta.

29 de setembre de 2019.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada